! PSZEUDO BÉPÉ ?

A THÉBA Művészeti Akadémia növendékeinek kiállítása a Szép Műhelyben (Budapest, V. Szép u. 5., IV. em.) 2015.május 28., 19 h A fiatal művészek festményekkel, grafikákkal, fotókkal, installációkkal, a divat- és stílus szakosok öltözékkiegészítőkkel, divatbemutatóval mutatkoznak be a látogatóknak.


A kiállítást megnyitotta: Lajtos Mónika, életművész; Nagy András, grafikus művész

Közreműködnek: Jancsó Sarolta, színművész; Baráz Ádám, zongoraművész



! PSZEUDO BÉPÉ ?

Interakció és elidegenedés. Ott-lét és nem-lét.

A posztmodern ember válsága. Röviden ezekkel a címszavakkal ragadná meg a „! PSZEUDO BÉPÉ ?” kiállítás a mai ember egzisztenciális és szociokultúrális válságát. Minden nagyvárosban a léthelyzet egy zsúfolt közeget kényszerít ki magából, holott a körülöttünk lévők nagy része idegen, mégis együtt élünk. A kiállítók a belső feszültséget átérzelmezett városképpel, installációkkal és megoldásokkal igyekeznek kivetíteni a kortárs technikák és modernista gondolatiság segítségével.

Mi lenne, ha az emberi jelenlét nem is lenne valós jelenlét? A neurotikusság és a változatos elemek keveredése nem csak a letargiát közvetíti, hanem egyfajta ironikus fricskát is ad az ember gondolkodásmódjára, ami komikus felütést kaphat. Ezeket a felütéseket igyekeznek megragadni a kiállítók műveikkel. A koncepció egy általános nagyváros szindrómát igyekszik megragadni, amelyet társas magánykéntdefiniálhatunk. „Bépé” változik, a tömeg marad!?


Lajtos Mónika – életművész


***

Nem szeretnénk, ha jövőre mi is csak „lenyomatokban” létezhetnénk, annak ellenére, hogy az iskola 2015 szeptemberétől nem kap állami támogatást. 34 éve küzdünk, mint iskola, és „csakazértis” továbblépünk. A művészetnek szüksége van a társadalom, az emberek elismerésére, mert a művészet az emberekért létezik, és addig létezik emberiség, amíg a művészet is létezhet.

Andor Edit

THÉBA Stúdió – Andor Alapítvány képviselője,
az iskola fenntartója


--------------------------------------------------------------------------------------------




A THÉBA MŰVÉSZETI SZAKKÖZÉPISKOLA
ÉS A THÉBA STÚDIÓ – ANDOR ALAPÍTVÁNY
TÖRTÉNETE


1981-ben Andor Edit operaénekes elindított egy érettségi utáni, művészeti iskolát olyan fiatalok számára, akiket nem vettek fel valamely művészeti főiskolára, mégsem akarnak lemondani a művészi pályáról. Az első években színész stúdiót működtetett, azután az évek folyamán sorra indította be a foglalkozásokat a többi művészeti ágban, a grafika, a fotó, a film, a táncművészet, a zene  területén is. A kezdeti időszakban egy beszédtechnika tanár, egy beszédművészet tanár, és egy tánctanár segítette a munkát, ő maga az éneket tanította.  
Egyre több neves művészt és főiskolai tanárt sikerült megnyernie annak az ügynek, hogy egy összművészeti iskolát hozzon létre — annak ellenére, hogy magániskola akkoriban még nem is létezett.
              A THÉBA STÚDIÓBAN iskolarendszeren kívül folyt az oktatás 17 éven át. Ez volt az egyetlen olyan iskola, ahol minden művészeti ág jelen volt. Érettségi után — illetve a délutáni stúdióban a középiskola mellett már 16 éves kortól — a fiatalok kipróbálhatták tehetségüket, komoly szakmai tudással, művészi gyakorlattal rendelkező tanárok mellett készülhettek fel felsőfokú felvételi vizsgáikra. Professzionális képzést kaptak, kibontakoztathatták művészi képességeiket.
1981-től kezdve (az országban elsőként) Andor Edit délutáni stúdiójában drámapedagógiai munkát folytatott. Eredményesen foglalkozott nehezen kezelhető, beszédhibás, mozgássérült, kommunikációs zavarokkal küszködő fiatalokkal is, akik együtt vettek részt a foglalkozásokon a színművészetire felkészülő diákokkal.
A Stúdióban felkészülő színinövendékek 90 %-át (köztük Für Anikót, Illés Györgyit, Schneider Zoltánt…) felvették a Színművészeti Főiskolára. A diákok többsége most is sikeresen indul a művészi pályán.
1991-ben megalakult a THÉBA STÚDIÓ — ANDOR ALAPÍTVÁNY azzal a céllal, hogy minél több fiatal ismerkedhessen meg a művészetekkel, hogy a tehetséges fiataloknak művészeti szakképző iskolát hozzon létre, és hogy a pályakezdő művészek számára  a BASILIDES MŰVÉSZETI MŰHELYBEN – ezen belül : „A Színház,  Új Európa Képzőművészeti Csoport, Látva Lássatok Mozgókép Stúdió - munka- és pályázati lehetőségeket,  szervezeti és gazdasági alapot biztosítson a munkához.
1992-ben megindult az érettségi utáni nappali tagozatos képzés THÉBA SZÍNIAKADÉMIA, 1994-ben képzőművészeti, fotóművészeti és a filmművészeti ágazattal bővülve THÉBA MŰVÉSZETI AKADÉMIA néven. Jelenleg az Akadémia a középfokú szakképzés  ráépülő képzéseit, a továbbképzést és felsőfokú szakképzést biztosítja.
1998-ban, a központi tantervek megjelenésével nyílt arra lehetőség, hogy az iskola hivatalosan érettségi utáni szakközépiskolává válhasson THÉBA MŰVÉSZETI SZAKKÖZÉPISKOLA néven; önálló  vizsgáztatási joggal. Azokban a szakmákban, melyek nem képezhetők iskolarendszerben (mint pl. operatőr, rendező …), vagy maga a foglalkozás nem számít szakmának (mint pl. író, költő, sminkes, maszkmester...),  iskolarendszeren kívüli tanfolyamokat lehet szervezni, de az iskola ezekben a szakmákban is biztosítja a komoly szakképzést, és — törvényi lehetőség szerint — az OKJ jegyzék szerinti szakvizsgát.
2007-ben Andor Edit az Alapítvány fenntartásában elindította az Artes Liberales művészeti, művészet-pedagógiai on-line folyóiratot (www.artes-liberales.hu).
2015-16 tanévben az e-learning és blended learning oktatás beindítását tervezik.


2015-2016 tanévben
a következő művészeti ágakban indul képzés
nappali, esti  tagozaton, iskolarendszerben, vagy felnőttképzésben,  tanfolyamokon:
ZENE
ének (klasszikus, operett, musical, népi ének, jazz, vagy rock), zongora, gitár, szintetizátor, zeneszerzés
SZÍNHÁZ
színházi- és filmszínész, rendező, dramaturg (ró, költő, creatív writing), színháztechnikus
KÉPZŐMŰVÉSZET
grafikus, festő, bábkészítő, szcenikus-díszlettervező, divattervező-jelmeztervező, fotográfus,  dekoratőr-lakberendező
TÁNCMŰVÉSZET
balett, modern tánc, jazz, pantomim, színházi tánc
FILMMŰVÉSZET
operatőr, rendező, forgatókönyvíró
Sminkes, maszkmester  (színházi és filmes smink, maszk, fodrászat)
nonprofit menedzser
-----------------------------------------------------------------------------------------------


(Szerző/Leközlő:

 

Polgár Julianna

(szerkesztő- és fotóriporter - volt Duna TV, MTI - gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
sajtóreferens - TIT Stúdió Egyesület - www.tit.hu
főszerkesztő - POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com))



-------------------------------------------------------------------------------------------------------

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA