Ma 148 éves a Néprajzi Múzeum. 
A hagyomány szerint az intézmény ilyenkor idézi fel Xántus János 1872. március 5-i igazgatóőrré történő kinevezését. Xántus ázsiai expedíciója során gyűjtött hatalmas állattani anyagból, valamint 2500 darabos, párját ritkító borneói etnológiai gyűjteményéből hozta létre a Nemzeti Múzeum Néprajzi Osztályát, ez lett a Néprajzi Múzeum alapja.

A korábbi években a közönség színes programokon keresztül tekinthetett be szakmai munka eredményeibe és kulisszatitkaiba. A Néprajzi Múzeum idén is szeretné megmutatni, mi történik az – immár bezárt – ajtók mögött, ezért az ünnepi alkalomhoz kapcsolódva startol a remények szerint rendszeres figyelmet generáló online kommunikációs kampány, írja a museum.hu.

Március 5-étől nyílnak a múzeum virtuális kiállításai – Bartók néprajzi gyűjtéseitől a magyar vidéki zsidóság kultúrájáig havi rendszerességgel jelentkeznek egy-egy újjal. És közben a költözés kulisszatitkairól is rendszeresen hírt adnak, a Megvagyunk – műtárgyak régen és ma című sorozatban pedig összehasonlíthatók lesznek a múzeum városligeti Iparcsarnok-beli kiállításainak századelős, archív képeken szereplő tárgyai mai valójukkal.