A december 14-ig tartó első ütemben a Bécsi út és a Lehel utca közötti, a vonal legrégebbi szakasza korszerűsödik- ismertette Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala, a Budapesti Közlekedési Központ és a BKV Zrt.

A kimagasló európai uniós támogatást élvező fejlesztés a főváros második legfontosabb közlekedési beruházása. – Főpolgármester úr közlekedésfejlesztési programjának az egyik legfontosabb eleme az 1-es villamos felújítása. Hivatalba lépése óta, a BKK elkezdte folyamatosan megvalósítani ezt a programot és már több mint 100 milliárd forint értékű új európai uniós támogatást szereztünk – mondta a felújítást megelőző projektindító sajtótájékoztatón Vitézy Dávid.

A villamosvágányok felújítása idején számos kisebb, időszakos forgalomkorlátozásra is számítani kell majd. . A projektindítón felszólalók tisztelettel kérték az utazóközönség és az autóval közlekedők türelmét, a felújítás helyszínén közvetlenül érintett lakók és a vonzáskörzetben dolgozók megértését a felújítás idején adódó forgalomkorlátozásokért.

Várhatóan december közepéig az 1-es és az 1A villamosok rövidített útvonalon közlekednek.
- 1-es villamos: Közvágóhíd H és Lehel utca között;
- 1A villamos: Népliget M és Lehel utca között közlekedik.

Az 1-es és 3-as villamos vonalak továbbfejlesztésének I. üteme, a budapesti körgyűrűs, kötöttpályás hálózat fejlesztésének részeként” c. projektet az Európai Unió Kohéziós Alapja az Új Széchenyi Terv keretében közel 38 milliárd Ft-tal támogatja.