Harminc százalékos támogatást nyújt az önkormányzat a kerületi magánszemélyeknek és lakóközösségeknek a vadgesztenyefákat pusztító levélaknázó-moly elleni védekezéshez.
 
Tavaly a II. Kerületi Önkormányzat, a kerületben lakó magánszemélyek és a társasházi lakóközösségek összefogásával több mint 550 vadgesztenyefa védelmét sikerült elvégezni. A levélaknázó-moly elleni védekezésre két hatékony módszer áll rendelkezésre. A permetezéssel a levelek felületére felvitt, kitinszintézist gátló anyag előzi meg a kártevők szaporodását, a fák kérge alá injektált szer pedig a korona ágrendszerébe felszívódva akadályozza meg a rovarok kifejlődését. Ez utóbbi megoldás a rügyfakadás időszakában a leghatékonyabb, és egész évre védelmet jelent. A permetezés előnye ugyanakkor, hogy a permetlébe kevert egyéb szerekkel együtt más kártevők – például a gombák – elleni védelemre is alkalmazható.
    
A kivitelezők a munka elvégzését követően a költségek 70 százalékáról állítanak ki számlát, a fennmaradó összeget az önkormányzat fizeti. A II. kerületi tulajdonú köztereken és az oktatási intézmények udvarain álló vadgesztenyefák védelméről az önkormányzat gondoskodik.

Permetezés: Kiss András (1025 Budapest, Szikla utca 10.) telefon: 325-7814, e-mail: kissandraskertesz@indamail.hu

Injektálás: Oberleitner-Agro Bt. (8754 Galambok, Ady utca 105.), Kovács Zoltán, telefon: 06 30 237-2829, e-mail: injektalas@vadgesztenye.eu