Politikai nyilatkozatok az ítélkezést nem befolyásolhatják, társadalmi kérdések azonnali megoldását pedig nem lehet várni a Kúriától – mondta Darák Péter, a legfelsőbb bírói fórum elnöke szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján.
 
Orbán Viktor miniszterelnök a Kúria devizahitelekkel kapcsolatos döntéséről azt mondta pénteken, hogy a kormány szembenézett a devizahitelek problémájával, ám az igazságszolgáltatásnál ez nem tapasztalható.
Erre reagálva Darák Péter elmondta: az ítéleteket a politikai megszólalások nem befolyásolhatják, az ügyek mögötti társadalmi jelenségeket a bíróságok nem tudják visszaszorítani. A főbíró megjegyezte: a közvélemény számára érthető az a felvetés, hogy a devizahitelek hibás termékek-e, de ez ebben az ügycsoportban jogilag nehezen megragadható. A legfelsőbb bírói fórum elnöke elmondta, hogy a Kúria a tisztességtelen szerződéses kikötésekkel kapcsolatban az év elején az Európai Bírósághoz fordult, ahol jövőre döntenek a kérdésről. Darák Péter tájékoztatott arról is, hogy jelenleg is folyamatban van néhány per a devizahitelezéssel kapcsolatban, ám olyan most nincs, amelyben a konstrukció egészét vitatnák.
 
Egyedi ügyekben ítélkeznek
 
Elhangzott az is, hogy amennyiben új kérdéskör jut el a Kúriához, akkor nem lehet azt várni a testülettől, hogy a társadalmi kérdéseket azonnal megoldják. Ez már csak azért is így van, mert a fórum egyedi ügyekben, felülvizsgálati indítványokról dönt. A pénzügyi jogok biztosának a devizahitelezéssel kapcsolatos, szerdai közleményéhez kapcsolódva Darák felhívta a figyelmet arra, hogy a múlt heti döntés egy bizonyos szerződésre vonatkozott, arra pedig nincs lehetőség, hogy a bírákat a bírósági szervezet bármely tagja utasítsa az egyes eljárásokban a végrehajtás felfüggesztésére.
 
Alapkövetelmény a függetlenség
 
Mint köztudott, Szilvásy Györgyöt, a Gyurcsány-kormány titokminiszterét kémkedés miatt nem jogerősen két év tíz hónap börtönbüntetésre ítélték. Ezzel összefüggésben Gyurcsány Ferenc blogján kikelt a bíróság ellen. Darák Péter ezzel kapcsolatban közölte: a hatalmi ágak alapkövetelménye a bírói függetlenség, az ítéletek nem kötődnek, és nem is kötődhetnek politikai ciklusokhoz.
 
 
Darák szerint jól teljesít a Kúria
 
A bírói testület vezetője közölte: a Kúrián beindult reformok már jól működnek, és a bírói fórum mennyiségi mutatói is javulnak. Felére esett vissza például a folyamatban lévő munkaügyi perek száma, és például a polgári és közigazgatási ügyek száma is csökkent, sőt a pénzügyi pereknél is ez várható. Darák Péter elmondta még: a tavaly nyugdíjazott 22 kúriai bíróból 12 fő tért vissza a közelmúltban a körülbelül 80 fős testülethez. Az is elhangzott, hogy a Kúria nem zárkózik be, szükség esetén a tudomány (pl. az MTA Jogi Intézete) és a független intézmények véleményét is kikéri. A parlamenti kódexek elfogadásával fölgyorsulhat az eljárások kodifikációja, mely hatékonyabb ügykezeléshez vezet.
 
 
Új fejlesztések
 
A főbíró elmondta, hogy a felsőbb bírósági döntésekhez hasonlóan tervezik az alsóbb fokú ítéletek nyilvánosságának biztosítását. Egy olyan program tesztelése is megkezdődött, amelyben adatokat gyűjtenek arról, hogy az ügyeknél mennyiben vettek figyelembe más – hasonló ügyekben született – iránymutató döntéseket. Nyilvánosság-konferenciákat tartanak. De az adatvédelmi törvények miatt tudni kell, mennyire lehet nyilvános a bíróság! A határozatszerkesztéseknél nyelvészeti, informatikai, jogi stb. szempotokat is figyelembe vesznek. Darák Péter arról is beszélt, hogy támogatják a roma származású joghallgatók ingyenes képzését a Roma Szakkollégium bevonásával.
 
 
(Forrás: MTI)


(Fotó: JulCSIllag-fotó®)