Olasz Évad 2012/2013 az Olasz Kultúrintézetben


2012. június 7-én, csütörtökön, 11.30 órakor került megrendezésre az Olasz Kultúrintézetben (1088 Budapest - Bródy Sándor u. 8.) az Olasz Évad 2012/2013 bemutatása.
--
Az Olasz Kultúrintézet programjának vezérmotívuma ,,A jövő Olaszországa. Tájak ▪ Kulturális ipar ▪ Made in Italy” lesz. Számos - képzőművészettel, designnal, divattal és kézművességgel kapcsolatos - kiállítást rendezünk, tematikus találkozók, borászati, gasztronómiai rendezvények, workshopok kerülnek megrendezésre az Évad folyamán, azzal a céllal, hogy megismertessék az ,,egységben rejlő különbözőségek” tipikusan olasz gondolatát. A program újszerű képet kíván adni Olaszországról és ,,vidékeiről”. Bemutatja azt a sajátos olasz tapasztalatot, mely azon az elképzelésen alapszik, hogy a jövőbeli városi fejlődés nem vonatkoztathat el az erős kulturális tényezőtől, és hogy a kultúra a ,,Made in Italy" kezdete és ugyanakkor versenyképességének határa is.
--
A többi eseményt éves ütemezésben, tematikus ,,ciklusokba” rendezve szervezzük – Olasz hangok régen és ma; I-TÁLentumok, Fiatal tehetségek rivaldafényben; Művészi fotók -, hogy az Olasz Évadot minél felismerhetőbbé tegyük a külvilág számára, hogy egyre pontosabb identitással ruházzuk fel.
--
Fesztelenebb formában és új külsővel térnek vissza a már megszokott rendezvények, mint pl. az Olasz Nyelv Hete, és ismét programra tűzzük a mindig sikeres, az Intézet immár “klasszikusának” számító Közép-Európai Olasz Filmfesztivál-ját (MittelCinemaFest).
--
Az ötleteknek, a fontos aktualitásokkal kapcsolatos, igazi vitáknak szentelt Olaszország Laboratóriuma (Laboratorio Italia) sorozatban teret biztosítunk a tudomány és technológia, a városépítészet, a társadalomtudományok és a gazdaság témakörének.
--
A Nyitott könyvben (Pagina aperta) szó esik a klasszikus és modern olasz irodalomról, míg a Bábel tornya (La Torre di Babele) a magyar nyelvre fordított kiadványokkal foglalkozik. A Lectura Dantis című program keretében a Pokol című műből – az olasz irodalmi hagyomány ,,par excellence” könyvéből – idézünk néhány örök érvényű részletet.
--
A 200 éves Verdiről szóló Fesztivál zenei és egyéb programokat nyújt az érdeklődőknek, hogy megemlékezzen az olasz kultúra egyik nagy mítoszáról, Giuseppe Verdi munkásságáról.
--
Ezenkívül megrendezésre kerül a fizikai és szellemi értelemben vett Nyitott kapuk… (Porte aperte a...) elnevezésű program, mely az Olasz Kultúrintézet nyitottságát hivatott képviselni a helyi kulturális környezet felől érkező és egyéb, érdeklődésre számot tartó tervek fogadására.
--
Olyan programsorozatról van tehát szó, amely – a kultúra szempontjából hagyományos vagy nem hagyományos, különböző területeket érintve – a lehető leghatékonyabb módon igyekszik a közönség érdeklődését teljeskörűen kielégíteni; egy programsorozat, amely a kitűzött céljait és tagolódását illetően koherens és világos képet kíván nyújtani, valamint ,,Olasz Évadként” kíván bevonulni a köztudatba.
--
--
(Forrás: OKI)
--
--
--
(Fotó: Polgár Julianna)