A motívumtól a képig - A magyar modernizmus festői nyelvének kialakulása
Szentendre, MűvészetMalom, 2012. március 31.– június 30.


A felújított MűvészetMalom, a szentendrei őstémák bemutatásával párhuzamosan, és mintegy általánosabb hátteret kínálva az ott látottakhoz, egy olyan kiállítást mutat be, amely a modern magyar festészet nyelvezetének kialakulását követi nyomon a 19. század utolsó negyedétől a 20. század második évtizedének végéig. A kiállítás tárgya a motívumtól a képig vezető folyamat dokumentálása, a festészet legsajátosabb kérdéseinek felvetése az említett időszakban. Egy ilyen áttekintésnek kevés méltóbb helye lehet, mint Szentendre, a festők városa.

A 19. század második felében, amikor a hivatalos festészet mellett egyre nagyobb szerepet kaptak a személyes műfajok, kiemelten a tájkép vagy az életkép, a motívumok lassan átvették a nagy témák helyét. Előfordul, hogy egyetlen motívum és a hozzá tapadó, vagy belőle sugárzó hangulat adja egy festmény tárgyát, azt a sajátos nézetet, ahogy egy festő megjeleníti a valósághoz fűződő viszonyát. A kiállítás a festői motívum elterjedését, majd lassú háttérbe szorulását és feloldódását követve mutatja meg, hogyan vált uralkodóvá az 1920-as évekre a teljes képmezőt azonos értékű felületként kezelő, modern látásmód, és az azt megvalósító autonóm festői gesztus - többek között a szentendrei alkotók munkáiban is.

A kiállított anyag, miközben áttekintést nyújt a magyar művészek útkereséseiről, a hagyománytisztelet és a megújító kezdeményezések párhuzamosan ható folyamatairól, egyben az alkotók egyéni érzelemvilágát, életszemléletét is tükrözi. A tárlat Munkácsy Mihály, Rippl-Rónai József, Vaszary János, Ferenczy Károly, Réti István, Csók István, Mednyánszky László, Hollósy Simon, Czóbel Béla munkái mellett olyan kevésbé ismert festők munkáiból is bemutat egy-egy jellemző darabot, mint Bihari Sándor, Fényes Adolf, Perlmutter Izsák, Glatz Oszkár, Ziffer Sándor vagy Perlrott-Csaba Vilmos. A művészi érték és az átlagos korízlés találkozását is dokumentálva, a tárlat hozzájárul a korszak szellemi életének feltérképezéséhez.

A kiállítás kurátora: Dr. Boros Judit, Papp Katalin

A kiállítás fő támogatója: Magyar Nemzeti Galéria

Kölcsönző intézmények:
Magyar Nemzeti Galéria, Bp.; JanusPannonius Múzeum, Pécs; Móra Ferenc Múzeum, Szeged; Munkácsy Mihály Múzeum, Békéscsaba; Bozsó Gyűjtemény, Kecskemét.


(Forrás: www.pmmi.hu)