Befagyasztotta az Országgyűlés a BKV-nak járó, 32 milliárd forintos normatív támogatás kifizetését márciusig. Ha ez változatlanul így marad, február 1-jével a fővárosi tömegközlekedés várhatóan leáll, ami a káoszon és a politikai skandallumon túl naponta 14 milliárd forintos kiesést jelent a nemzetgazdaságnak – jelentette be rendkívüli tájékoztatóján Tarlós István főpolgármester.
Tarlós István úgy látja, az Országgyűlésben „voltak tegnap érthetetlen döntések”. Ezek között említette, hogy szintén befagyasztották a római-parti árvízvédelmű mű megépítésére és a Széll Kálmán tér rendezésére az állami költségvetésben elkülönített, azóta a fővárosnak már átutalt támogatás egy részét is.
Tarlós István azt is elmondta, valóban 500 milliárd forintnyi SZJA termelődik Budapesten, de ebből idén mindössze 6,8 milliárd maradt helyben, jövőre pedig semmi.
A főpolgármester közölte, 26 pontban szedték össze, milyen koncepciókat, intézkedéseket, javaslatokat tett főváros a BKV működőképességének, finanszírozásának megoldására. (Az erről szóló összefoglalót ezen a linken töltheti le.) Ez év decemberéig 17-18 dokumentálható javaslattal, parlamenti indítvánnyal, koncepcióval igyekezett a főváros az Országgyűlés és a kormány segítségét kérni a budapesti tömegközlekedés összeomlása elkerülése érdekében.