Összefogás a Fülöp-szigeteki ivóvíz-biztosítás érdekében
Magyarország Külügyminisztériuma felkérésére december 6-án egy tizenegy fős segélycsapat indul a Fülöp-szigeteki Guiuan városába az Európai Unió Polgári Védelmi Mechanizmusa keretei között. A Fővárosi Vízművek hat szakemberének és a Magyar Vöröskereszt négy munkatársának kiemelt feladata az ivóvíz biztosítása a Haiyan tájfun által különösen sújtott térségben. A hat önkéntes vízműves szakember három műszakban fogja üzemeltetni a hazai és külföldi havaria helyzetekben már számos alkalommal jól vizsgázott mobil víztisztító berendezést.
A Magyar Vöröskereszt nemzetközi segélyakciókban szerzett tapasztalatával, összekötő, orvosi és biztonsági szakértőkből álló csapatával segíti a misszió sikerét és biztonságát. A járványok és fertőzések megelőzése szempontjából a legfontosabb egészséges ivóvíz hiánya jelenti most talán a legsúlyosabb gondot a térségben. Ezen enyhít az erősen szennyezett és fertőzött vízből napi 100 ezer liter tiszta víz előállítására alkalmas berendezés, melynek segítségével egy 50 ezer lakosú város napi ivóvíz-szükséglete fedezhető. A térségben mostanra rendeződött annyira a helyzet, hogy biztonságon lehessen dolgozni a szakembereknek.
A kétszer kéthetesre tervezett humanitárius segélyakció kiutazási és biztosítási költségeit a Külügyminisztérium, illetve a magyar állam viseli, míg a szükséges felszerelésnek és a résztvevők ellátásának költségeit a Fővárosi Vízművek és a Magyar Vöröskereszt fedezi.
Budapest, 2013. december 3.
(Forrás:
Fővárosi Vízművek Zrt.
Magyar Vöröskereszt
Külügyminisztérium)
-------------------------------------------------
(Leközlő:

Polgár Julianna
(szerkesztő- és fotóriporter – volt Duna TV, MTI - gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
főszerkesztő – POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com))