Megkezdődött Magyarország részvételével a NATO éves válságkezelési gyakorlata
 
A NATO éves válságkezelési gyakorlata (CMX 12) 2012. november 12-én kezdődött meg Magyarországon, 27 NATO-tagország és két partnerország - mintegy 2500 fő - részvételével.
--
A CMX 12 (Crisis Management Exercise 12) egy belső vezetési gyakorlat, amely a tervezésre és a döntéshozatalra összpontosít. A gyakorlat forgatókönyve teljes mértékben kitalált eseményeken alapul, elképzelt földrajzi környezetben játszódik, ugyanakkor valós veszélyek elhárításának gyakorolására ad lehetőséget. Az elképzelt válsághelyzetben fokozódó vegyi, biológiai, nukleáris fenyegetés, a tömegpusztító fegyverek elterjedése, és a NATO stratégiai intézményei ellen végrehajtott, nagyszabású kibertámadás történik.
--
A gyakorlat célja a szövetség válságkezelési eljárásainak gyakorlása stratégiai politikai szinten, amelyben a tagországok, a NATO-parancsnokság, a stratégiai parancsnokságok civil és katonai szakemberei vesznek részt. Ellentétben egy élő gyakorlattal, itt katonai erők mozgására nem kerül sor.
--
Magyarország számára ez kiváló alkalom a hazai válságkezelési rendszer politikai, katonai döntéselőkészítő és döntéshozatali folyamatainak, valamint a NATO-központtal és a tagországokkal való együttműködés gyakorlására.
--
A tervezésben és a végrehajtásban a tagállamok közül - Izland kivételével - mind a 27 tagország részt vesz, valamint meghívást kapott a NATO-partnerség keretében Finnország és Svédország, továbbá a Nemzetközi Atomenergiai Ügynökség (IAEA), a Nemzetközi Vöröskereszt (ICRC), és most először az Európai Külügyi Szolgálat (EEAS) képviselői. A CMX gyakorlatokat a NATO 1992. óta minden évben megrendezi, Magyarország a szövetséghez történő csatlakozását követően (1999.) vesz részt ezen.
--
--
(Forrás: Honvédelmi Minisztérium - Sajtóosztály)
--
(Fotó: Polgár Julianna)