„A ma gyerekei a jövő Magyarországa. Tehát ha sikerül számukra olyan rendezvényeket rendeznünk, kezdeményezéseket tennünk, amely kinyitja számukra a világot, bevonja őket a tudományba, kutatásba, fejlesztésbe, akkor a jövő Magyarországa is ilyen lesz. Kreatív, innovatív, magas színvonalú, világszínvonalú és minőségi. És a politikusnak az az álma, hogy egy ilyen Magyarországot lásson majd viszont.” – mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a szeptember 22-én tartandó Jövő Hídja rendezvény beharangozó sajtótájékoztatóján, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban. A miniszter hangsúlyozta: „Legyen szó akár humán, akár reál tudományokról, akár a világ vagy az ember megismeréséről, a tudomány az új felfedezése, mindig újabb részleteit ismerjük meg a világnak. Akkor van értelme, ha az új felfedezéseket és ezt a tudást mások számára vonzóan el tudjuk, és elő tudjuk adni, hogy követők is legyenek az újabb nemzedékek számára, akik ha megjelennek, azt láthatjuk, hogy mindig egy kicsit tehetségesebbek, mint mi voltunk. Éppen ezért tartom megtiszteltetésnek, hogy a KIM az MVM-mel együtt mögé állhat ennek a kezdeményezésnek.”.

A sajtótájékoztatón részt vett Mészáros György, a Nemzeti Innovációs Hivatal elnöke is, aki arról beszélt: „Tudjuk, hogy a kutatás, a fejlesztés és az innováció Magyarország számra rendkívül fontos, a jövő letéteményese és nem létezhet fiatal tudósok, tudósjelöltek nélkül. Az érdeklődés megvan az ifjúságban, amely ha kellő utat, lehetőséget kap, akkor csodákra lesz képes. Az Új Széchenyi Tervben a kutatás-fejlesztés és az innováció kiemelt ügyként szerepel és a kormány támogatását élvezi. A NIH feladata, hogy a pénz előteremtésének folyamatát segítse, stratégiaalkotásban részt vegyen. Reméljük, hogy a tudóstársadalom a segítségünkre lesz, hogy elérjük azokat a célokat, amiket kitűztünk magunknak.”.

A Jövő Hídja elnevezésű, tudománynépszerűsítő nagyrendezvény idén Navracsics Tibor fővédnökségével, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kiemelt támogatásával és közreműködésével valósul meg. Bartók Marcell, a rendezvény főszervezője elmondta: a rendezvényt azért hozták létre, mert Magyarország egyetlen erőforrása a fiatalok tudásában rejlik, „melyet gondoznunk kell; fel kell nyitni a szemüket, hogy tudomásul vegyék: ők azok, akik létre tudják hozni a versenyképes és erős Magyarországot”.

A Jövő Hídja támogatói és partnerei között jelen vannak a legtehetségesebb magyar fiatalok, a legnagyobb magyarországi kutatás-fejlesztésben élen járó vállalatok, a legjelentősebb magyar egyetemek és civil szervezetek. A szeptember 22-én a Lánchídon és Széchenyi téren tartandó esemény célja számos tehetséges és sikeres fiatalt példaként bemutatni, valamint a nagyközönség részére megmutatni, hogy kellő kitartással, szorgalommal, céltudatossággal már fiatal korban is komoly eredményeket lehet elérni, amely az országunk szellemi, gazdasági és kulturális versenyképességét is növelni tudja. A Jövő Hídja célja a tudás-intenzív iparágak (különös tekintettel a K+F ágazatokra) és azok eredményeinek bemutatása, a felnövekvő generációk orientálása ezen területek felé.
--
--
(Forrás: KIM)
--
--
--
(Fotó: Polgár Julianna)