BUDAPESTI NYÁRI FESZTIVÁL - Világszenzáció, ősbemutatók és bemutatók - Musical–, Opera–, Tánc– és Színházfesztivál

Margitszigeti és Városmajori Szabadtéri Színpad 2012

Elkészült a Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. szervezésében működő, a főváros számára jelentős előnnyel bíró, Budapestet emblematizáló, kulturális és turisztikai sikerrel zajló brand fesztivál, a Budapesti Nyári Fesztivál 2012. évi programja. A BNYF idei műsorát az ország talán legváltozatosabb színházi és zenés programok alkotta kínálata jellemzi.
Bán Teodóra igazgató célja, hogy a több műfajban, ősbemutatókkal, külföldi társulatok és vendégművészek közreműködésével összeállított programsorozattal gazdagítsa Budapest nyári kulturális arculatát. Az ügyvezető törekvése eredményeként a BNYF mára a művészeti és szórakoztató eseményeket kiegészítő, komplex kulturális és turisztikai szolgáltatásokat is kínál. A színház vezetése a környezeti adottságokat kihasználva alakította ki egyedi ajánlatait, mint például az ország első vizuális kiállító tereként megnyíló Víztorony kilátó, a Színházi hajójárat, az „Irány Budapest!” és az „Aludjon Budapesten színházjeggyel!” programcsomagokat.
---
---
BNYF Program-jegy

2012-ben újabb konstrukció kerül bevezetésre a hagyományos színházjegy mellett. A BNYF Program-jegy a margitszigeti előadásokra érkező hazai és külföldi vendégek számára összeállított „Delic Art” csomag, mely a „Több mint Színház, Élmény!” szlogenre épített szolgáltatásokat tartalmazza: a Színházi hajójáratot, a májusban megnyíló Víztorony kilátó- és kiállító tér programjainak ingyenes látogatását, valamint egy pohár pezsgőt. A jegy vásárlói kiemelt figyelmet, kísérőt és a legjobb helyet kapják a színházi előadásokon.
---
---
Kedvezménykártyák a BNYF-en

A Szabad Tér Színház elsőként csatlakozott a SZÉP-kártya szolgáltatáshoz, és vezeti be elfogadását értékesítő helyein – az elmúlt évben egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Hegyvidék- és Budapest kártya mellett. A Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. saját jegyszervezésében, a Nagymező utca 68. alatt személyesen fogadja vásárlóit és partnereit, kiknek a májusig tartó akcióban az újonnan kibocsájtott Budapesti Nyári Fesztivál hűségkártyát ajándékozza.
---
---
A BNYF jelentősége Budapest kulturális-turisztikai életében

Az országos nyári művészeti fesztiválok közül a BNYF kiterjedt szolgáltatási kínálata jelentős szerepet játszik a főváros idegenforgalmának generálásában. A nyári turisztikai szezon főidőszakában, a kőszínházak zárását követő három hónap alatt, a közönség a szabadba vágyik és a szabadtéri programokat preferálja, ami megerősítette a BNYF két fő helyszíne, a Margitszigeti és Városmajori Szabadtéri Színpadok kínálata iránti igényt. A kőszínházak őszi nyitásáig tartó időszakban a BNYF teljes mértékben átveszi, minőségi és változatos programkínálatával pedig teljes mértékben lefedi Budapest és agglomerációjának kulturális keresletét. A szervező Szabad Tér Színház programpolitikája a gazdasági szempontokat figyelembe vevő, kiterjedt turisztikai hatástanulmányokra alapozva szólítja meg a fővárosban és vonzáskörzetében élőket, a hazai utazási irodákat, szállodákat. A Szabad Tér Színház saját szervezésében működő marketing-sales értékesítéssel kiemelkedő és optimális hatékonysággal működik.
---
---
Margitsziget: Opera-, Musical- és Táncfesztivál

2012. június 15. - Los Vivancos – 7 testvér | Világszenzáció a Margitsziget színpadán!
Az extreme flamenco fusion formáció először lép fel Magyarországon, és vérpezsdítő műsorral kápráztatja el a Margitszigeti Szabadtéri Színpad közönségét. A méltán világhírű 7 spanyol zenész-táncos testvér már több, mint harminc országban és hetven városban mutatta meg fantasztikus tehetségét, többszázezres közönség előtt. A „Varázslatos Hetek” egyedülálló produkciója igazi XXI. századi zenei és táncos flamenco-show.
---
2012. június 22. - Szentivánéji tüzek és szerelmek - koncert-show
A koncert-show ,,boszorkányai" különböző műfajt képviselő, kiváló művészek, akik együtt és külön, mintegy a varázslat erejével, látványos, lendületes és felejthetetlen produkciót állítottak össze az év leghosszabb és a vágyott szerelmek beteljesülésének éjszakájára.
---
2012. június 28., 29., 30., július 1. - Érinthetetlenek - ősbemutató
Mai szemmel nézve már-már klasszikusnak tűnhet egy kellemes modorú maffiafőnök, naiv felesége és elragadóan szépséges lányának élete, akik gazdagságuknak köszönhetően minden törvény és hatalom felett állva élik mindennapi életüket. A maffiafőnök életekről és milliókról dönt, a feleség pogácsát süt, de inkább süttet, míg szeretett lányuk szerelmes lesz a város legdörzsöltebb rendőrnyomozójába. New York, az 1960-as években.
Az Érinthetetlenek producerei, Andrádi Zsanett és Tóth Ádám, Tallér Edina író és Simon Kornél rendező magasra tették a lécet, hiszen nem csak látványvilágában, színpadi technikájában lesz merőben új és egyedi az előadás, de szereposztásában is a legkiválóbb musical színészekkel együtt dolgozva műfajteremtő alkotással készülnek a margitszigeti bemutatóra.
---
2012. július 13. és 15. Báthory Erzsébet – musical-opera ősbemutató
Bagó Bertalan rendező szerint a filmadaptáció után azt hihetnénk, hogy megint ,,vámpírtémát" láthatunk-hallhatunk, holott ez ,,egy NŐI KONCEPCIÓS PER" (!).
---
2012. július 26. és 29. - Zorba - balett
Mikis Theodorakis világhírű alkotása a Margitszigeten még soha nem látott kiállításban kerül bemutatásra. A fesztivál idei dramatikus tánc bemutatója, az azonos címet viselő film főszereplője, Anthony Quinn által méltán népszerűvé vált történet, több száz közreműködővel kerül színre. Az előző évi nagysikerű Carmina Burana produkcióhoz hasonlóan az előadás nagy létszámú közreműködői gárdával, a Dohnányi Szimfonikus Zenekarral, kétszáz fős kórussal, a kiváló balett társulattal és szólistákkal felejthetetlen élményt ígér.
---
2012. augusztus 3. és 5. - The Blues Brothers, avagy a macsó tesók
A margitszigeti bemutatók között kapott helyet a világszerte nagy népszerűségnek örvendő The Blues Brothers című koncert-előadás. A két tesó, Feke Pál és Serbán Attila nem csak főszereplői az új show-nak, hanem szellemi atyjai is, a saját ízlésüket és ötletvilágukat viszik színre, mint a produkció zenei dramaturgjai és rendezői. Koreográfus Bóbis László, sztárvendég Tóth Vera.
---
2012. augusztus 10. és 12. - Puccini: Turandot
A Szabad Tér Színház nyári operabemutatója Puccini egyik legnépszerűbb műve, a Turandot, melyet rendhagyó látvány-fényfestéssel mutatunk be a Margitszigeti Nagyszínpadon. A talán egyik legszebb opera mese, mely Turandot hercegnő kegyetlen és megközelíthetetlen lényét, a szerelem beköszöntével érző, szerelmes nővé, emberré válását meséli el, nagy létszámú szimfonikus zenekar és kórus közreműködésével kerül színre. A főszerepekben neves sztárénekeseket láthat a közönség.
---
---
Városmajor: Színházi Szemle Fesztivál (bemutatók és kiemelt vendégszínházak)

A Városmajori Színházi Szemle Fesztivál kiemelt eseménye Warren Adler Rózsák háborúja című darabja, melyet az azonos című film tett népszerűvé, Kathleen Turner, Michael Dougles és Danny DeVito főszereplésével. A városmajori bemutatón Détár Enikő és Rékasi Károly alakítják a főszerepeket.
---
2012. június 8-án - Szabó Magda: Abigél színmű
A Városmajorban kerül sor az Abigél színpadi változatának szabadtéri bemutatójára. A produkció „szülőanyja” a Szabó Magda regényéből készült legendás tévéfilm Tormáját alakító, ma színművész és producer, Bánfalvy Ágnes. A prózai előadás rendezője Szikora János, főbb szerepekben Bánfalvy Ágnes, Rékasi Károly és Körtvélyessy Zsolt látható.
---
---
Határon innen és túl

A Szabad Tér Színház elkötelezett atekintetben, hogy a BNYF keretében a budapesti közönségnek évente bemutasson egy-egy kiemelkedő, vidéki és határon túli társulatot és várost, az aktuális évad legsikeresebb alkotásaiból és bemutatóiból válogatva.
---
A Városmajori Színházi Szemle 2012. évi kiemelt vendégei a Kaposvári Csiky Gergely Színház és a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata.
---
A BNYF június, július és augusztus hónapokban megközelítően 100 nyári programmal, köztük ingyenes családi rendezvényekkel és jótékonysági koncertekkel, például a Vásáry Tamás által vezetett Debreceni Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar immár hagyományos jótékonysági koncertjével várja vendégeit.
---
---
A margitszigeti VÍZTORONY - KILÁTÓ-, kiállító, jazz zenei és TANGÓtér

A 2012-es nyár leghosszabb és legszínesebb fesztiválja a 101. éves Víztoronyban is rendkívüli művészeti kínálattal él Visual Art-kiállítással, Jazzy Tower koncertekkel és latintánc-estekkel.
---
---

Irány Budapest!

---
(Főtámogató: Tarlós István, főpolgármester;
Védnök: Csomós Miklós, főpolgármester-helyettes;
Kiemelt médiapartner: MTVA (,,Közszolgálat közösen"))
---


(Fotó: Polgár Julianna)