SAJTÓKÖZLEMÉNY


A Magyar Állami Operaház szomorúággal vegyes megdöbbenéssel vette tudomásul, hogy azok az internetes álhírek, amelyek kétességét az azt elsőként felkapó Amerikai Népszava már maga is elismerte, a hazai sajtóban is visszhangra találtak. Mi több, egy parlamenti párt is fontosnak tartotta, hogy sajtóközleményében említést tegyen erről a sajtókacsáról.

A Magyar Állami Operaházból sem réz korlátgömbök, sem kristály hamutartók nem tűntek el a január 2-ai este folyamán. Tekintettel arra, hogy réz korlátgömbök soha nem voltak, kristály hamutartók pedig 1999 óta – amióta az Operaház egész területén tilos a dohányzás – nincsenek az intézményben. Ami a vendégek állítólagos rendezetlen étel-ital fogyasztását illeti, ennek még az előfeltétele sem volt adott, a rendezvény alatt ugyanis a büfék nem üzemeltek. Az internetes álhírben foglaltakról a Magyar Állami Operaház kormánybiztosa sem sajtó- sem informális nyilatkozatot nem tett, így a megjelent hivatkozás, miszerint: „Ókovács Szilveszter elmondása alapján” jutottak el az információk a hír készítőjéhez, hamis.

A Magyar Állami Operaház egyúttal szeretné meghívni az álhírek kitalálóit és közvetítőit egy operaházi látogatásra, amelyben személyesen győződhetnek meg az intézmény belsőépítészeti megoldásairól, állapotáról, valamint közvetlen tapasztalatot szerezhetnek a közönségforgalmi terekben található eszközök és tárgyak megtekintése során.


Várkonyi Judit
sajtófőnök

Magyar Állami Operaház, H-1061 Budapest, Andrássy út 22.
Tel.: +36 1 8147-134, +36 30 681-0042
E-mail:varkonyijudit@opera.hu, www.opera.hu