Idén is összemérték tudásukat a kerület diákjai a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által meghirdetett katasztrófavédelmi ifjúsági verseny kerületi fordulóján. 


A kiírásnak megfelelően Rákosmente Önkormányzata a Dél-Pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltséggel közösen, április 21-én rendezte meg a gyakorlati és az elméleti megmérettetést, amelyen kilenc iskolából, összesen 20 csapat vett részt. A rendezvény célja ezúttal is az öngondoskodásra, valamint a közösségi felelősségvállalásra való nevelés volt.

A megnyitón Horváth Tamás alpolgármester köszöntötte a megjelenteket. Beszédében kiemelte: reméli, hogy a gyermekek a verseny közben elsajátított tudás által, képesek lesznek valós vészhelyzetben is megfelelően reagálni és segíteni embertársaikon.

A középiskolásoknak és az általános iskola felső tagozatos tanulóinak első ízben öt gyakorlati feladatot kellett teljesíteniük. A fiataloknak az elsősegélynyújtás, a tűzoltás, a közlekedésbiztonság, az árvízvédelem, valamint az iparbiztonság témaköreiben kellett jeleskedniük az RTK Sporttelepen.

A folytatásban elméleti tudásukról adtak tanúbizonyságok az iskolások, majd a próbatételek után a kerületi tűzoltók és rendőrök látványos bemutatóval szemléltették a tűzoltás technikáját.
A nap során mindenki értékes ajándékokkal térhetett haza, ám az április 22-ei fővárosi döntőn, csak a két győztes - a Czimra Gyula Általános Iskola és a Pál Apostol Katolikus Általános Iskola és Gimnázium - képviselheti Rákosmentét.

A verseny lebonyolításának aktív részese volt a XVII. kerületi Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság, a XVII. kerületi Rendőrkapitányság, a Magyar Vöröskereszt XVII. kerületi Szervezete, Rákosmente Önkormányzatának Polgári Védelmi Törzse és Közterület felügyelete, a báró Podmaniczky III. János Honvéd Egyesület, a Delta Polgárőrség, valamint az Önkéntes Polgári Védelmi Szervezet is.